IMG_5221

Fermenting vegetables can add a lot of nutritional value to your food intake with all great probiotics that inhibit your vegs during lactic acid fermenting (in absence of oxygen these microorganisms would flourish on all the sugars contained in these vegetables producing great gut friendly eats), beside flavor.

When fermenting you need to take in consideration the glass jars and the tools used, you need to wash your glass jars preferable with rubber surface inside the lid and prepare them for bottling by boiling the jars for few minutes to ensure no other undesired organisms live in them. (some can also microwave the glass jar which is not a bad idea as well)

Once you are ready and the jars in room temperature, you can start processing your vegetables.

What you need 

your vegs (cucumber, carrots, beets, parsnips, turnips, radish etc)

6 cups of filtered water

4 tbsp unrefined salt (pink Himalaya, and sea salt works as well)

2 cloves of garlic

2 stalks of dill

1 fresh leaf of grape (this gives the vegetables its crispiness with all the Tannic acid it contains, alternatively use few red tea loose leaves if grape leafs are not avail)

What to do 

* prepare the brine by mixing water with salt until it dissolves completely, you can heat water a bit but then don’t over heat it because you don’t want to kill good bacteria that inhibits your vegetable.IMG_5222

* cut the stalks or end tips of the cucumber or other vegetables

* place a grape leaf in the bottom of the glass jar

IMG_5224

* drop the garlic cloves and lay the jar vertically and start tucking in as much as possible of cucumbers

*  squeeze in the dill stalks as well

IMG_5225

* leave a couple of centimeters space between the tips your vegetables and the rim

* cover with warm brine and close the lid tightly

IMG_5226

* if this is your first time don’t worry of you find some water leaking off the lid, as time passes these vegetable tend to expand a bit pushing some of the water out. put always when you add water, you need to be sure that all vegetables are submerged in the brine.

IMG_5227

* leave for a week and then open and enjoy, Once opened place inside the fridge for safe keep and to stop fermentation.

* now, what do you think we should ferment next ?

IMG_5231

طريقة حفظ الخضار بالماء والملح من الطرق الصحية البديلة لعملية التخليل المعروفة. و هي تعطينا خضروات فيها كثيراً من البكتيريا المفيدة اللي تعيش في معزل عن الأكسجين و تتكاثر بالتغذي على الكربوهيدرات الموجودة في الخضار و تعطينا خضار لذيذة جداً و مفيدة في نفس الوقت للجهاز الهضمي. اليوم راح أحضر معاكم الخيار المحفوظ بالماء و

الملح و اللي ما يحتاج الا للصبر الى أن يستوي.

وأول شي مهم هو تعقيم القناني و الأوعية الزجاجية و هذي سهلة جدا مجرد ننقي الأوعية الزجاجيةالصحيحة اللي يكون غطائها من المعدن ومغطى بطبقة مطاطية شمعيه تحجز الخضار بعيدا عن الهواء الجوي . و الطريقة سهله مجرد إن نغلي القنينات و الأوعية الزجاجية لمدة ١٠ قايق و نتركها تبرد لكي نتأكد إنها ما تحتوي أي ميكروبات أو جراثيم ممكن تتدخل في عملية الحفظ. و نراعي ان الوعاء الزجاج مايكون حار وقت وضع الخضار علشان ما نقتل البكتيريا اللي نبيها تغذينا

اللي نحتاجه مايلي 

أي نوع من الخضار اللي تحبون تاكلونها ( خيار – جزر – لفت – شمندر – فجل – شلغم .. الخ ) المهم نبدأ مع الخضار السهله مثل الجزر و الخيار و بعدين نقدر نجرب مع كل شي

٦ أكواب من الماء

٤ م.ط ملح غير مكرر أو ملح بحري عضوي

٢ حبة ثوم

عودين من الشبنت

ورقة عنب واحدة لكل قنينة زجاجية (ورق العنب من الأورق الشجرية التي تحوي حمض التانيك و هذا الحمض اللي موجود في أوراق الشاي أيضا يعطي الخضار القرمشة المطلوبة فما تكون نية )  اذا ما كان متوفر بعض وريقات الشاي > تقريبا أقل من نص ملعقة شاي عضوي تفي بالغرض

الطريقة 

نجهز الأوعية الزجاجية و الخضار اللي راح نحفظها

نقوم بازالة طرف العنق أو الشوائب غير المرغوبة من الخضار (و قصها لتناسب حجم الوعاء ) علشان نبدأ في حفظها

نخلط الماء بالملح و نسخنه قليلا ان دعت الحاجه لنتأكد أن الماء و الملح قد امتزجا تماما

IMG_5223

نقوم بوضع ورقة عنب و احدة مع حبتين الثوم بالقاع

نقوم بوضع الوعاء الزجاجي بشكل أفقي لتسهل عملية وضع الخضار

نبدأ برص الخضار باحكام حتى لا تطفو أو تتحرك من مكانها. تأكد من ترك مسافة بين غطاء القنينة و الخضار عالأقل ٢ سنتيمتر

بعد رص الخضار نقوم باضافة الماء والملح حتى يغطي الخضار تماما (في البدايات التجارب كان دايما ألاقي تسريب في الماء و هذا يكون نتيجه أن الخضار نفسها تتمدد بعد فترةو تدفع الماء للخارج .. فاذا صار هذا الشيء لا تحاتون 🙂 طبيعي جدا الى أن تتمكنون من معرفة القياس الصحيح لكمية الماء ) و أنا دايما أخلي مساحه فاضية كم مليمتر من فوهة القنينة

IMG_5229

نغلق القنينية باحكام و نتركها لمدة اسبوع عالأقل لكي تصبح جاهزة للأكل، بعدها يجب الحفظ في الثلاجة لنوقف عملية التخمر من الاستمرار

و بس .. شفتوا شلون سهله ؟ ماهي الخضار اللي في بالكم تنفع للحفظ ؟

IMG_5228